Írások Írtam
Krausz Margit kiállítása elé (2007)

Krausz Margit kiállítása elé :
Kedves közönség! Kedves Krausz Margit vagyis Mausz!

Tegnapelőtt, amikor beléptem ebbe a terembe, hogy megnézzem mi is kerül ki végül ezekre a falakra határtalan nyugalom áradt felém. Kiegyensúlyozottság, megannyi emlék egy asszony naplójának lapjairól. Emlékek emberekről, helyekről, pillanatokról amik a mi emlékeink is, vagy csak lehetnének, vagy valóban a miénk. DE MÁR A MIÉNK IS mert megosztotta velünk.
Eszembe jutottak azok a szinte minden családban közszájon forgó történetek a mindenkori ház asszonyáról, aki mikor már az útrakész összecsomagolt család a kapuban áll
- szomorúbb időkben - Királyhegyi Pál szavait kölcsönözve - ",hogy éppen elérje az auswitzi gyorsot"
- vidámabb napokon, hogy elérje a balatoni vonatot
még visszaszalad elmosogatni azt az egy szem poharat ami az asztalon maradt.
MERT RENDNEK KELL LENNI!!! Öröm és bánat közepette egyaránt. Jutott belőle bőségesen Mausznak mindkettőből.
Ezeken a képeken rend van és nyugalom ...
Gondolom Önöket is eltöltötte ez az érzés. Nem szívesen törném meg hangulatuk ilyetén folyását holmi okoskodással.Hagyják kavarogni gondolataikat.Mosódjanak össze saját emlékeik Mauszéival TÜNJÖN ÁT- a kiállítás címét is felidézve egyik a másikába.
Már Epiktétosz is megmondta: vannak tőlünk függő és tőlünk független dolgok. Ilyen a látásunk is.
Kristálynövesztő fizikus barátom mesélt egy olyan egykristálylencsékről amin átnézve vagy csak a mozgó vagy csak a mozdulatlan dolgokat látjuk. Attól függően milyen a kristály szerkezete. Önök is rendelkeznek ilyen lencsével - kettővel is. Melyeknek szerkezetét, állapotát agyukkal vezérelik. Ez a mi kütyünk összehasonlíthatatlanul bonyolultabb egy bármilyen fifikásan növesztett kristálynál.
Amikor gondolataik már jól összekavarodtak csak néznek - nem mint a moziban hanem - mint egy kiállításon szoktak, agyuk beindít különböző folyamatokat amitől kiteljesedik az az élmény-érzés ami ezekből a képekből árad. Ennek magyarázata helyett inkább néhány példával hívom fel a figyelmüket arra milyen jelentősen tudják befolyásolni művészi élményüket ha tudatosan hagynak beindulni egy-egy folyamatot vagy sem.
Feltesszük szemüvegünk, színes üvegeken nézünk, hunyorítunk stb...Ezek nagyon tanulságos de nem tudatos beavatkozások, de az, ha egy kép láttán:
Halljuk a katedrális orgonáját.
Finom francia olasz spanyol borok ízét érezzük a szánkban.
Halljuk a tenger mormolását, érezzük illatát.
A nő illatáról nem is beszélve!
Az már a tudatunkon múlik a gondolkodásmódunkon.
Monet majdnem teljesen vakon festette utolsó korszakfordító tavirózsáit. Az agyával látott?
Egy színtévesztő ismerősömnek mindig meg kellett mutatni melyik a zöld melyik a piros máz és onnan kezdve tudta mi milyen színű. A sors fintora, hogy az ország legkiválóbb kerámiai szintest kutatója volt.
És a végére ennek a figyelemfelkeltő felsorolásnak egy számomra döbbenetes hír:
"Olvasás közben az ember szemlencséi külön-külön más-más betűkre fókuszálnak, vagyis a korábbi feltételezéssel szemben nem egymás után vesszük sorra egy szó betűit – mutatták ki a Southamptoni Egyetem munkatársai. Műszeres vizsgálatokkal egyértelműen bebizonyosodott, hogy a két szem különböző betűket észlel, s az agy a különböző jeleket egységes képpé alakítja, kiküszöbölve a kettős látást."
Nem nagy bátorság feltételezni, hogy egy szimbólumokból, különböző terekből álló kép láttán - amilyenek Mausz képei is - szemünk ugyanígy viselkedik. Mint a kaméleoné olyan a látásuk?!
Akkor most amikorra megfogadva tanácsaimat kellő képpen összekeverték gondolataikat és forgatják szemeiket fel kell hívnom a figyelmüket a mértékletességre.
Mert rendnek kell lenni, Mausz rendet tett.
Remélem vidámabb napjai jönnek és még sokáig sertepertél körülöttünk. Nekünk türelemmel és szakételemmel életünk részévé kell tenni amit itt látunk - minden szépet és jót amit az emberiség vagy a természet alkotott. Ezt a feladatot állítja elénk ez a kiállítás melyet most megnyitottunk.

Budapest 2007.szeptember. 21. Csaba Iván
Ilusztráció» Krausz Margit:Dávid

Dáviddal a megnyitón.
Foto: www.kobanya.hu
Csaba Iván és Krausz Margit a megnyitón.
Foto: www.kobanya.hu
A megnyitók (Dósa Gyöngyi, Verbai Lajos, Szele Dávid, Sőtér Károly, Csaba Iván és Fűzik László).
Foto: www.kobanya.hu
Trió (Csaba Iván, Fűzik László és Krausz Margit)
Foto: www.kobanya.hu